A férfi, aki megmentett egy szigetet az pusztulástól


Jadaw Payeng egy indiai őslakó, aki az 1970-es években szembesült vele, hogy a víz pusztítása miatt a 150.000 embernek lakóhelyet adó szigete már félig elpusztult. A növények hiánya miatt a vízerózió szabadon pusztította a szigetet, amelynek felét már elmosta a víz.

Hidrokultúrás Erdész

Payeng, aki erdészként szolgált korábban, és őslakosként a növények nagy szakértője volt, elhatározta, hogy megmenti szigetét a végső pusztulástól. 1979-ben elkezdte egymagában növényekkel betelepíteni a szigetet. A munkát évekig, évtizedekig folytatta, mind a mai napig. ara is odafigyelt, hogy valódi ökoszisztémát hozzon létre, ezért a legváltozatosabb növényi kultúrákat telepítette, odafigyelt a vízigényes kultúrákra, a fákra, cserjékre és képes volt egymaga egy élő rendszert megalkotni.

erdész

Jadaw erdeje, ma 550 hektárt tesz ki, ami mintegy tízezer hazai telek területének felel meg. Áldozatos munkájának köszönhetően ma már erdeiben felbukkant az elefánt és a bengáli tigris is. Évente több mint száz elefánt él ma már Jadaw eredjében, és most az erdész célja az, hogy ötleltét kiterjessze más homokzátonyokra is. Eredménye azért is egyedülálló, mert egy nagyon összetett hidrokultúrás rendszerben volt képes egy működő erdőt megteremteni.

Hihetetlen önfeláldozó munkájáról film is készült, arról, hogy egy erdész hogyan volt képes egymaga megállítani egy sziget pusztulását.
És mi készen állunk, hogy megmentsük a magunk kis világát?

Forrás: Babylon Grow Shop

Képek: http://www.thisiscolossal.com/2014/07/forest-man/