Amikor az autó tényleg veszélyes üzem (videóval)…

Jogból úgy tanítják, hogy az autó ún. veszélyes üzem, hiszen nagyon könnyű vele másoknak kárt okozni. Éppen ezért csak teljes felelősséggel szabadna vezetni, a fiatal felnőtteknek is csak akkor, ha tisztában vannak azzal, hogy mit jelent ez a veszélyes üzem. A sebességhatárok sem azért vannak, hogy legyen mit túllépni, azok betartása a magunk és a mások épségének megőrzése miatt került meghatározásra.
Az autókkal kapcsolatos másik „veszélyes” tényező, azok műszaki állapotában rejlik. Nagyon fontos, hogy mindig csak megfelelő műszaki állapotú autóval induljunk útnak, ami több dolgot is jelent egyszerre. Egyrészt a gumiabroncsok állapotát, a megfelelő évszakos gumik használatát. A gumiabroncsok állapota ugyanis kihat az autó működésére, az útviszonyok pedig bármikor megváltozhatnak, amikor már nem minősül elegendőnek egy addig jónak tartott gumi. Pedig a rossz, túlzottan elhasználódott gumiabroncsok jelentősen megnövelhetik a fékutat, ami szintén balesethez vezethet.
Hosszabb útra történő indulás előtt ellenőriznünk kell a lámpák megfelelő működését, a fékek állapotát, a fékfolyadék, ablaktörlő folyadék, hűtőfolyadék szintjét, a már említett gumiabroncsokat, és a kötelező felszerelések, pótalkatrészek meglétét. Ilyenkor nem árt felkészíteni az autónkat (főleg a nyári nyaralások előtt), például kitisztítani a klíma pollenszűrőjét, a ventilátor motor megfelelő működését. Egy alapos felkészítéssel elkerülhetők a nyaralás közben fellépő kellemetlenségek, ám még a legalaposabb körültekintés mellett is előfordulhat, hogy közbejön valamilyen nem várt helyzet, kellemetlen műszaki hiba. Természetesen nem készülhetünk fel minden váratlan helyzetre…
És ha már a váratlan helyzetekről beszélünk, álljon itt egy videó annak tanúságául, hogy vannak olyan extrém helyzetek, amelyekbe kerülve még mi magunk is alig hinnénk a szemünknek, hogyan is juthatott ilyen helyekre az autónk. Mindenesetre, legyünk elővigyázatosabbak, mint ezek a sofőrök!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*