Brutális: 325 forint a svájci frank, egy nap alatt 60 forinttal emelkedett

pani-svajci-frank copy
A svájci jegybank ma elengedte az euróval szembeni árfolyamküszöbét. Ennek eredményeként a forint elképesztően nagyot esett a frankkal szemben, a legmagasabb kötés a Bloomberg szerint 378 forinton született.

A Portfolio.hu azt közölte, hogy a jegyzések már nem tudják lekövetni az eseményeket, akadoznak az árfolyamok. A Buda Cash adatai szerint az első pánikszerű piaci reakció után sem rendeződött vissza a piac: dél környékén 310 forintnál is többet kell fizetni a frankért, beszéltünk egy pénzváltóval is, ahol 450 (!!!) forintos CHF-árat mondtak.

A frank brutális drágulása az utcai pénzváltókat is elérte. Az Exclusive Change egy váltóhelyén azt mondták telefonos érdeklődésünkre, hogy most éppen 450 forintért lehetne frankot venni náluk, az új árfolyamot 11 óra után nem sokkal kapták meg a központjukból.

A frank erősödése a magyar devizahitelesek közül nem érinti azokat, akikre vonatkozik a forintosítás. Azonban tömegek vannak, akikre nem vonatkozik. A Magyar Nemzeti Bank júniusi adatai alapján ilyen, nem jelzálogfedezetű devizahitelből nagyjából 377 000 van Magyarországon, ezek teljes összege 540 milliárd forint; ez átlagosan 1,4 millió forintos szerződésenkénti hitelösszeget jelent. Ebből 288 ezer darab hitelszerződés – összesen 260 milliárd forint értékben – a bankoknál van, a többi pénzügyi vállalkozásoknál. Nem forintosították például az autóhiteleket vagy a vállalkozások által felvett devizahiteleket sem.

A részvényárfolyamok is esnek, nemcsak a budapesti tőzsdén, hanem szerte Európában. A svájci részvényindex mintegy 7 százalékos mínuszban van, nálunk az OTP több mint 4 százalékos esése húzza le a tőzsdeindexet, a bankrészvény árfolyama több mint 5 milliárd forintos forgalomban 3500 forint alá került. Forrás: index.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*