Érdekes darázsirtási kísérletek

A kertes házak környékén gyakran találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy a darazsak egy méretes fészket építenek maguknak, ami – valljuk be – rendkívül veszélyes az ott élőkre nézve. Egy-egy ilyen darázsfészket pillanatok alatt képesek felépíteni a darazsak, hiszen nagyon sokan vannak ehhez. Ezeknek a fészkeknek a meglétét nem egyszerű felfedezni, hiszen sok esetben rejtve, eldugott, háborítatlan helyekre építik az állatok. Gyanús és árulkodó jel lehet, ha valahová rendszeresen repülnek be és ki a méhek, ilyenkor nem árt feltérképezni ezt a helyet. A szürke, nagy járatokat tartalmazó klasszikus alakú darázsfészket (mint ami a képen is látható) általában a vadméhek, nagyobb darazsak építik, ezek többnyire veszélyesebbek is, mint a házi társaik.

Személyes tapasztalatunk is volt ilyen méhekkel, nálunk ugyanis az egyik gazdasági épületben tárolt szalmabálák közé építettek ilyen járatos darázsfészket, így hozzá sem nagyon tudtunk férni, eltávolításuk is nagy gondot okozott.

Az alábbiakban két videót mutatunk be, mindkettő eléggé egyedi és vicces megoldást mutat a darázsfészkek eltávolítására. Az első esetben nagy nyomású vízsugárral mossák le őket a falról, ami talán azért tűnik egy kivitelezhető megoldásnak, mert így nem kell a fészekhez közel mennünk, hanem akár 10-12 méterről is elvégezhető az eltávolításuk. Miután a fészket maradéktalanul eltávolítottuk, a darazsak idővel elpártolnak a helyszínről.

A másik módszer egy kicsit viccesebb megoldást mutat be, itt egy speciális porszívóval szabadulnak meg a méhektől gyakorlatilag egyesével beszippantva azokat. A porszívó vizes tartályába szappanos vizet töltöttek, amelyben meg is fulladnak a rovarok. A módszer minden bizonnyal hatásos, bár eléggé veszélyesnek tűnik, hiszen e megoldásnál közvetlenül a fészek közelében kell állnia annak, aki a porszívót tartja, és félő, hogy a rovarok megijednek tőle és hirtelen kirajzanak a fészekből.

Úgy gondoljuk mindkét módszernél sokkal kevésbé veszélyes, ha megrendeljük a darázsirtást egy rovarirtással foglalkozó cégtől, és szakemberekre bízzuk eltávolításukat. Lehet, hogy kicsit drágább, de sokkal biztonságosabb!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*