Így álljunk neki a vízszerelésnek!

A vízvezeték-szerelés alapjaihoz nagyjából minden felnőtt férfi ért, akinek van egy kis gyakorlati érzéke, vagy kedveli az otthoni barkácsolást, esetleg látott már ilyet. Mindenesetre tény, hogy sok férfi inkább maga kezd bele, mintsem, hogy szakemberhez forduljon. Pedig sokszor jobb lenne…!

Egyszerűbb és bonyolultabb feladatok

A vízszerelés egy meglehetősen összetett szakma, hiszen nagyon sok területen működhet egy vízszerelő. Egy új ház vízvezetékének, szennyvíz-elvezetésének kiépítése, a fürdőszobai szaniterek beszerelése, bojler kiépítése, mosogatógép, mosógép beépítése, hibaelhárítások (csőtörés, vízszivárgás) mind-mind a vízszerelő feladatai közé tartozik, és sokan még dugulások elhárításával is foglalkoznak. Mint látjuk, a spektrum elég széles, ezek között vannak egyszerűbb és bonyolultabb feladatok is. Az egyszerűbb feladatok, mint például egy WC-tartály beszerelése vagy a mosogató szifonjának összeszerelése a legtöbbször nem okoz még a laikusoknak sem, ám vannak bonyolultabb feladatok, amelyeket jobb, ha szakemberre bízunk.

Tipikusan ilyen a hibaelhárítások szinte mindegyike. Ha van a lakásban vagy az udvaron egy csőtörés, a legjobb, ha azonnal vízszerelőhöz fordulunk, hiszen ez gyors és szakszerű megoldást kíván. Először is fel kell térképeznünk, a hiba vagy a csőtörés helyét, el kell zárnunk a vizet (ellenkező esetben megugrik a vízdíj, és sok víz elfolyik), emiatt a lakásban nem lesz vízszolgáltatás, egyszóval a gyorsaság létkérdés. Az sem mindegy, hogy van-e megfelelő szerszámunk, milyen és mennyi szerelvényt, csövet, stb. kell beszereznünk, ezt egy vízszerelő mind tudja. Ugyanakkor az is a vízszerelő mellett szól, hogy a fent említett WC-tartály vagy mosogatógép beszerelése is sokkal gyorsabb és szakszerűbb lesz, ha hozzáértő ember végzi.

Magad uram…

Természetesen nincs akadálya annak, hogy saját magunk nekilássunk a vízszerelési munkáknak, de előzetesen szerezzük be a szükséges szerszámokat, kellékeket, némileg képezzük ki magunkat a vízszerelés néhány fogásáról, és csak ezután lássunk neki. A gépekhez és a kiegészítőkhöz csatolt képek és rajzok nem mindig követhetőek jól, kell ahhoz némi szakértelem, hogy el tudjunk menni rajta, és sokszor vezetnek minket félre, főleg abban az esetben, ha a terméket nem Magyarországon gyártották és csomagolták. A falban történő csőtörések minden esetben bontással járnak, ami azt is jelenti, hogy miután megtörtént a hibás cső kicserélése, kőműves munkára is szükség lesz, ezt is érdemes szakemberre bízni, de egy-két csempét mi magunk is vissza tudunk helyezni a helyére.
A vízszereléssel járó munkák előtt mindenképpen gondoljuk át, megéri-e az a vesződség és idő, amit nekünk kéne rászánnunk a munka elvégzésére vagy jobban járunk, ha azonnal szakemberhez fordulunk. Az alábbi videó egy olyan szerencsétlen esetet mutat, amikor jobban jártunk volna vízszerelővel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*