Japán módszer a biciklik tárolására!

Ma már a nagyvárosokban is egyre többen használják a kerékpárjukat munkába járáshoz, bevásárláshoz, ami egy nagyon jó dolog, hiszen ezzel csökken a városokban az autók mennyisége, ezzel a környezetszennyezés. A biciklik használatának elterjedésével egyre nagyobb gondot jelent azok megfelelő tárolása, hiszen a legtöbb helyen nincs erre kiépített kerékpártároló, ahol biztonságosan elhelyezhetnénk kerékpárunkat, olvashatjuk a http://webbicikli.hu oldalon.
Persze vannak már Magyarországon is erre irányuló kezdeményezések, mint például a MOL BuBi bringarendszer, amelynek használatával még saját tulajdonú biciklivel sem kell rendelkeznünk, és adottak a tárolóhelyek is. Elsőként Budaörsön épült ki 2012-ben az a városi kerékpártároló rendszer, mely lopásgátló védelmi rendszerrel rendelkezik, és amelyhez hasonlót addig csak Párizsban vagy a nagyobb olasz városokban lehetett látni. A tároló egyébként mágneskártyával használható, és a bicikli tárolását zárt, biztonságos helyen oldja meg.

A japánok még ennél is tovább mentek a biciklik tárolása terén: az alábbi videó mutatja be annak a föld alatti kerékpártárolónak a működését, mely teljesen automatizált és szintén egy chipes kártyával működik. Mivel Japánban fontos a helytakarékosság, ezért a biciklik tárolását (is) föld alatti rendszer kiépítésével oldották meg, mely egy szerkezet segítségével egy rekeszbe helyezi a járművünket, majd visszaadja, ha kérjük. Számos előnye mellett nem biztos, hogy sokan támogatnák a bevezetését Magyarországon, hiszen az elektronikája miatt nem valószínű, hogy ez a legenergiakímélőbb megoldás a biciklik tárolására. Az mindenképpen pozitívum, hogy a biciklik zárt helyen vannak, védve az időjárás viszontagságaitól, és biztosak lehetünk benne, hogy innen senki nem lopja el őket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*