Már egy óra TV is elhízást okoz a gyermekeknél

Egy friss kutatás szerint azok az óvodás korú, vagy elsős gyermekek, akik naponta legalább egy órát töltenek a televízió képernyői előtt, már kimutathatóan nagyobb eséllyel híznak meg, mint a TV előtt nem ülő társaik.

Jelenleg az Amerikai Gyermektársaság azt javasolja a szülőknek, hogy naponta két óránál több tévézést ne engedjenek meg gyermekeik számára, de a most napvilágra került eredmények alapján ez még mindig duplája az elfogadható mértéknek – értesült róla az egeszségmagazin.com.

A tanulmány készítője, Dr. Mark DeBoer a Virgina egyetem kutatója a Newsweek-nek elmondta, hogy azok a gyerekek akik naponta legalább 1-2 órát tévéznek jellemzően lényegesebb kövérebbek, mint az egy óránál kevesebbet tévéző társaik.

DeBoer csapata 11 113 gyermek tévézési szokásait vizsgálta meg a 2011-2012-es évebne és a tévézés mellett a gyermekek súlygyarapodását is folyamatosan mérték és a fenti állítással összegezték kutatásaik eredményét.

A számszerűsíthető eredmények alapján, azok a gyermekek, akik több mint egy órát töltöttek a televízió előtt, azok 39%-kal nagyobb eséllyel voltak túlsúlyosak, és 86%-kal nőtt az elhízás kockázata is.

Érdekes módon a kutatók a számítógéphasználatot is vizsgálták, de ott nem sikerült hasonló összefüggés nyomaira bukkanni. Ebből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy nem elsősorban a TV előtt ülés felelős az elhízásért, hanem az, amit a gyermekek látnak a televízióban, és amitől például egészségtelenebbül is táplálkoznak. A korábbi kutatások arra is rámutattak, hogy azok a gyerekek, akiknek a szobájában található televíziókészülés szintén hajlamosak az elhízásra.

Bár a megoldás látszólag egyszerű, azaz a TV-zés korlátozása, a megvalósítás közel sem könnyű feladat. Egy átlagos amerikai háztartásban nagyjából tíz képernyő található a televíziótól kezdve a számítógépek képernyőjéig.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*