Megfilmesített könyvek

A 20. század második felétől a könyv- és filmrajongók körében töretlen népszerűségnek örvendenek a megfilmesített bestsellerek, esetleg az évszázadok során feledésbe veszett ám modern korunkban újjáélesztett történetek. Hollywoodban idén úgy tűnik vitathatatlanul nőtt az eredeti ötletekből készült filmek aránya, ám a rendezők még mindig örömmel nyúlnak egész generációkat meghatározó regényekhez, bestsellerekhez.

Utóbbi korántsem egyszerű feladat, hiszen ahhoz, hogy egy könyvből kiváló feldolgozás készüljön, nem kis népszerűségre van szükség.  Nem is szólva azokról az un. „kultuszkönyvekről”, amelyek a mögöttünk hagyott években több mozifilmet is ihlettek, s itt elég a Gyűrűk Ura trilógiára vagy éppen az Alkonyat című sorozatra gondolnunk. A „fogyasztók” között persze mindig szép számmal lesznek olyan fanatikusok, akik fenntartásokkal fogadják a könyv megfilmesített változatát.

Vonatkozó cikksorozatunkban ezúttal olyan könyveket mutatunk be, amelyek a nyomdából való kiszállítás után nemcsak tízezrek kezébe kerültek, de kiadásuk után néhány évvel a rendezők meg is filmesítettek. Ezek az alkotások 2016-ban a mozik filmvásznára is kerültek, vagy jó eséllyel egy éven belül oda is kerülhetnek. A lenti alkotások között kétségtelenül akadnak olyanok, amelyek filmként nemcsak elérik a könyvek színvonalát, de egyes esetben meg is haladják azt.

 Premierek előtt és után…

 Utóbbiak között talán a legnagyobb érdeklődés az Országúti bosszú rendezője által megfilmesített The Operator című alkotást övezi.  Michael Hastings a könyv szerzője komoly afganisztáni háborús szatírát alkotott, amely magyarul ugyan egyelőre még nem olvasható, ám a terror elleni háború útvesztőibe bevezető könyv sokak szerint  a Dr. Strangelove történéseit idézi.

Nem kevésbé ihlette meg a hollywoodi rendezőket Endo Suszaku Némaság című könyve, akiről köztudott volt, hogy japán származása ellenére keresztényként élte az életét, ily módon világnézete vissza is köszön írásaiban. Szóban forgó könyvének főhőse ugyanis két olyan jezsuita szerzetes, akik kénytelenek elviselni a kora újkori Japán keresztényüldözéseit. Bár a film premierdátuma még nincs kitűzve, Martin Scorsese, az alkotás megfilmesítője több mint két évtizede szeretné tető alá hozni a szóban forgó történet filmesített változatát.

Paula Hawkins: A lány a vonaton című alkotásából a rajongók szerint szintén egy feledhetetlen mozifilm készült, amelynek ihletőjétaz „új Holtodiglannak” is nevezik. Hawkins könyvének központi figurája egy teljesen tönkrement életű alkoholista nő, aki rutinszerű vonatútjai során nemcsak megfigyel egy ismeretlen párt, de elkezd fantáziálgatni azok boldog életéről.

A történet nagy fordulatot vesz, amikor a főszereplő váratlan dolognak szemtanúja lesz. A 2011-es A segítséget is rendező Tate Taylor filmje középpontjában ezúttal három nő áll Emily Blunt, Rebecca Ferguson és Haley Bennett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*