Ne így etessük a macskánkat!

Az alábbi videó-összeállításban cumisüvegből etetik a macskákat, gyakorlatilag úgy, mintha kisbabák lennének. Pedig a videókon látható macskák mindegyike felnőtt cica, ám ha kölyökmacskák lennének sem lenne megfelelő számukra ez a táplálási mód. A macskák kiskorukban még rendelkeznek olyan enzimekkel, amelyek lebontják a tejben található laktózt, ám a tehéntej már ekkor sem megfelelő táplálék számukra. Pedig igen elterjedt az a gyakorlat, hogy tejjel etetjük a hozzánk kerülő kiscicákat. A tehéntej ugyanis teljesen más összetételű, mint a macskák anyateje, hiszen az jóval több fehérjét tartalmaz és zsírosabb is.

Ha jól szeretnénk táplálni a macskánkat, és szeretnénk, hogy hosszú ideig egészséges legyen, valamint hosszú életet szeretnénk számára biztosítani, akkor nem mindegy, hogy mivel tápláljuk őket. A macska köztudottan ragadozó állat, főképpen húsevő, vagyis olyan táplálékot kell számára biztosítani, aminek nagy része húsból áll. Ez lehet tiszta hús, száraztáp, vagy konzerv is, a lényeg, hogy jó minőségű legyen. Nyers húst is adhatunk nekik, kivéve a sertéshúst, amit mindig hőkezelnünk kell, ugyanis nyersen egy betegség vírusát hordozhatja, ami igencsak veszélyes lehet a cicánkra. A baromfihúsokat is mindig mossuk meg, mielőtt nyersen odaadnánk nekik, hiszen azoktól könnyen kaphat szalmonella-fertőzést.

Téves azonban az az elképzelés, miszerint nem adunk a macskánknak semmit enni, majd fog magának egeret, így ösztönözve a vadászatra, és az udvarunk rendbe tételére. Egyrészt az egér, pocok, stb. nem biztosítja számára mindazt a tápanyagot, amire szüksége van, másrészt a macskával nem születik együtt a vadász-ösztön, és ha az anyukája nem tanította meg erre, akkor bizony nem fog nekünk egeret fogni…

Érdekes az is, hogy a kutyával ellentétben a macskát nem tudjuk rászorítani az olyan étel elfogyasztására, amit nem szeret. Makacssága révén képes éhen halni is, ha nem cseréljük ki a tálkájában a neki nem tetsző eledelt. A kutya ilyen módszerrel rászorítható arra, hogy megegye, amit adtunk neki, de a macska aligha.

A hús mellett időnként adhatunk neki csontot, ez jót tesz neki, hisz erősíti az állkapcsát, ám vigyáznunk is kell vele, nehogy a szilánkok kiszúrják a beleit. Adjunk neki fűféléket, melyek szintén jót tesznek az emésztésének, aki kertes házban tart macskát, az biztosan látta már kedvencét “legelészni” a fűben.

Ha a fentieket betartjuk, biztosan hosszú életű, egészséges macskával fogunk együtt élni, egy biztos: NE ÍGY etessük a macskánkat!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*