Öt elképesztő tengerpart, amiről sohasem gondoltad volna, hogy létezik!


Talán láttunk már fehér tengerpartot, de hófehéret? Kevesen tudják, hogy apart fehér színe leggyakrabban a korallok apró összetört darabjaiból áll össze, amit a halak lenyelnek, de nem tudnak megemészteni, ez a hófehér tengerpartok anyaga.
fehér tengerpart

Talán még sohasem hallottál a rózsaszín tengerpartról, ami igen ritka a világon. Ez a furcsa szín az apró foraminiferák összetört rózsaszín kagylójából származik, és valóban egyedülálló a világon.
rozsaszin-tengerpart

De nem csak a színe miatt lehet csodálatos egy tengerpart, hanem az anyaga miatt is. A világon néhány helyen, így Floridában, vagy z ausztráliai Kagyló parton tisztán kagylóból álnak a tengert övező szárazföldek.
kagylo-part

A Kaliforniai Fort Bragg szemétlerajója a tengerhez közel épült. A hatvanas években bezárták és amikor sor került a helyreállításra, egy csodálatos csiszolt üvegből álló part fogadta az ide látogatókat.
kavicspart
Kép forrása:artinnaturephotography.com

A Maldív szegetek egyik csodája a kéken világító tengerpart, amint apró tengeri élőlények biolumineszenciájának köszönhet. Az apró lények kéken világítanak a sötétben.
kek-tengerpart