Rekordokat dönt az auschwitzi múzeum látogatottsága

Több mint 250 ezer látogatója volt az első negyedévben az auschwitzi náci német haláltábor helyén létesített múzeumnak, ez negyven százalékos növekedést jelent a tavalyi év első három hónapjához képest – közölte szerdán a múzeum honlapja, amely az új online jegyfoglaló rendszerről is tájékoztat.

Piotr Cywinski, a múzeum igazgatója a közleményben úgy értékelte: a magas látogatottság arról tanúskodik, hogy “ez az autentikus hely az egész világ számára jelképpé vált”. A tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából megrendezett januári megemlékezések élő internetes közvetítését az igazgató szerint világszerte több mint félmilliárd ember nézte.
Biztonsági okokból és a muzeológiai követelményekre való tekintettel minden órában csak meghatározott létszámú látogatót engednek be az emlékhelyre. Ezért a múzeum visit.auschwitz.org címmel jegyfoglaló rendszert hozott létre, amely segítséget nyújt az egyéni és a csoportos látogatók előzetes jegyvásárlásához. A múzeum honlapján egyúttal figyelmezteti a vendégeket: amennyiben nem rendelkeznek jegyfoglalással, nem tudják szavatolni, hogy bejuthatnak tervezett látogatásuk napján.
A közlemény szerint a legmagasabb – más években csak a nyári hónapokra jellemző – látogatottságot idén márciusban jegyezték, amikor a múzeumban 130 ezer ember járt. Tavaly az auschwitzi múzeumot rekord számú, az európai történelmi emlékhelyek közül is a legtöbb látogató kereste fel, az egykori lágert egymillió 534 ezer érdeklődő tekintette meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*