Visszavonta sztereotipizálónak nevezett gyerekjelmezét a Disney

Visszavonta legújabb, Vaiana című egészestés animációs filmjét népszerűsítő gyermekjelmezét a Disney stúdió, miután panaszok érkeztek amiatt, hogy a jelmez gúnyt a polinézek kultúrájából.

A viselőjének barna bőrszínt kölcsönző kezeslábas, amelyet tradicionális tetoválások borítanak és fűszoknya, valamint csontnyaklánc is tartozik hozzá, Maui félistent “ábrázolja”, akit sok polinéz az ősének tart.
A jelmez kifogásolói szerint azonban ezzel a sztereotip ábrázolással a stúdió gúnyt űz a polinézek kultúrájából – írta a BBC News.
A Disney közleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a jelmez sértőnek bizonyult egyesek számára és közölte, hogy az üzleteiből és a webshopjából is visszahívja a nagyjából 44 dollárért kínált terméket.
A Magyarországon decemberben a mozikba kerülő Vaiana főszereplője egy fiatal lány, aki összefog a félisten Mauival, hogy az óceánt átszelve megmentse népét.
A mozi előzetesének júniusi megjelenésekor azonban sokan nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy – mint fogalmaztak – Mauit a polinéz férfiak “elhízott” karikatúrájaként ábrázolják a filmben.
(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*