Az erdők fontossága

erdő

Az erdők fontosságáról szerencsére egyre több szó esik ma már, és az átlagember is egyre jobban vigyáz rá. De még mindig nem lehet elégszer hangsúlyozni az erdők fontosságát, és természetesen nem csak a nagy cégek, országok, kormányok felelősek az erdőkért, hanem mi magunk is. Az erdők fontossága nem csak abban rejlik, hogy a földünk tüdejét képezik, hanem a bennük élő fajok diverzitása is fontos. Mindannyian felelősséggel tartozunk tehát az erdőkért, hogy ne csak mi tudunk gyönyörködni bennük és az ott élő állatokban, hanem unokáink és dédunokáink is.

Mit tehetünk az erdőkért?

De mit is tehetünk az erdők megmaradásáért azonkívül, hogy nem szemetelünk kirándulás közben? Az egyik lehetőség, hogy amennyiben módunkban áll, válasszunk megújuló energiaforrást fűtésre. Kapható úgynevezett pelletkazán is, amelyben fa helyett ökobrikettel tudunk tüzelni. Az ökobrikettet nem nyers fából, hanem hulladékból állítják elő.

Aztán: ne kivágjunk, hanem ültessünk minél több fát. Egy-egy fal ültetése nem tűnik nagy dolognak, azonban ha már csak egyetlen régiót nézünk, már nagyon is sokat jelent eredmény szempontjából. Nagyon sokat tehetünk a környezetünkért akkor is, ha nem mindig újat vásárolunk, hanem megjavíttatjuk a régit. Ha egyre kevesebb felesleges csomagolással ellátott terméket vásárolunk, és inkább felkeressük a csomagolásmentes boltokat, és ott szerezzük be a napi főzéshez szükséges élelmiszert. Használjunk szövetből készült szatyrot, vagy fonott kosarat a vásárláshoz, és semmiképpen se dőljünk be minden marketingfogásnak.

Ajánlott cikkek