Papír-írószerek és a technológia közötti megfelelő egyensúly megteremtése a munkahelyen

papír írószer

Technológia vs. hagyományos papír-írószer – ez egy olyan témakör, amelyben az emberek többsége valószínűleg soha nem fog tudni konszenzusra jutni azzal kapcsolatban, hogy melyik számít jobb választásnak. De igazából nem is kell, hiszen mindegyiknek megvannak a maga előnyei.

Sokkal jobb megoldás az, ha megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt közöttük

A kézírás például aktívabban stimulálja az agyat, így a kézzel írt dolgok sokkal emlékezetesebbé és felidézhetővé válnak. Nem mehetünk el azonban amellett sem szó nélkül, hogy a fizikai írás milyen mértékben segíti a kritikus gondolkodást, illetve ösztönzi a feladatra való hosszan tartó figyelmet, ami mondjuk egy brainstorming alkalmával igazán hasznos tud lenni.

De ebben a digitalizáció uralta világban a jegyzetfüzetekben és a noteszekben való lapozás tapintható öröme is egy pozitívumként említhető. Rávilágít ugyanis arra, hogy a képernyőn kívül is van élet. Ráadásul még az érzékekre is jó hatással van.

A rendelkezésre álló alkalmazások sokasága azonban páratlan hatékonyságot illetve strukturáltságot kínál, amelynek köszönhetően sokkal átláthatóbb és könnyebben visszakereshetőbb minden. Arról nem is beszélve, hogy így több felhasználó is hozzáférhet a dokumentumokhoz, és frissítheti azokat, lehetővé téve ezzel az együttműködést.

Mi kell ahhoz, hogy ezeket az előnyöket integrálhassuk?

Ahhoz, hogy megtalálhassuk a két világ közötti megfelelő egyensúlyt, először is össze kell írnunk, hogy milyen feladatok merülnek fel a munkavégzés során, és be kell azonosítanunk, hogy melyikhez milyen eszközökre lesz szükség.

Az ötleteléshez és a vázlatkészítéshez például biztosan kelleni fog majd A3-as papír, különböző színű filc és szövegkiemelő. De mivel egy irodában rengeteg hivatalos anyag halmozódik fel, így azok megfelelő tárolását is meg kell oldani valahogy, amely célra tökéletesek a mappák, a dossziék illetve a gyorslefűzők. Ami pedig a közös projektek nyomonkövetését és az adatkezelést illeti, a digitális eszközök használata ajánlott.

Mindeközben azonban nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy egyes egyének a digitális munkaterületben érzik jól magukat, míg mások az analóg eszközöket preferálják. Fontos tehát ezeket a preferenciákat is figyelembe venni a különböző munkafolyamatokhoz történő eszközválasztás során.

Ajánlott cikkek