A csodálatos eper

eper

Az eper az első szabadföldi gyümölcs, amit mindenki nagyon vár már, a tavasz kezdete óta. Ilyenkor családok tízezrei vonulnak ki az eperföldre, szedd magad mozgalomba, és kosarakba gyűjtik a mézédes epret, hogy otthon friss gyümölcsként, vagy sütemény ben, levesben elfogyasszák, és télire dzsemet készítsenek belőle. Hiszen mi is lehetne finomabb télen, mint egy mennyei vajas-eper dzsemes pirítós a meleg kályha mellett üldögélve?

Az eper jótékony hatásai

Ezen felül magas az antioxidáns tartalma, ami az immunrendszert erősíti, valamint gyulladásgátló szerepet tölt be. A kismamák is jól teszik ha sok epret fogyasztanak, ugyanis segíti a magzat fejlődését és a rendellenességek kialakulásának esélyét is csökkenti.

Az eper jótékony hatásai közé tartozik, hogy a vérerek rugalmasságát segít megőrizni, így a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulása elleni is hatásos lehet. Egy tanulmány szerint ugyanis, azok a nők akik hetente legalább 25-30 szem epret elfogyasztottak, a szívroham esélyét 32%-kal csökkentették. Ezenkívül azoknak is ajánlott, akik magas vérnyomástól szenvednek, mivel az eper magnézium és kálium tartalmának köszönhetően szabályozza a vérnyomást is.

Ajánlott cikkek