A kávé

kávé

Sokan szeretjük a kávét, és sokunknak kedvelt reggeli itala ez. Nincs is jobb, mint beülni reggelente egy nagy kényelmes fotelbe, vagy nyáron ki a kertbe, a lugas alá, és elmélkedni a dolgainkon egy nagy bögre kávéval a kezünkben. Mértékkel fogyasztva pedig rendkívül egészséges is, legalábbis egyes szakértők szerint. Mit is jelent ez esetben a mérték? Napi 1-2 csésze kávét természetesen, nem pedig 8-10 adagot naponta.

Ha az orvos véleményét nézzük

Ha az orvosok véleményét nézzük, nagyon is eltérnek egymástól. Van aki szerint serkenti az anyagcserét és fokozza a koncentrációt, eközben pedig még a fogyásban is segít. Más orvosok véleménye szerint azonban a kávézás akár gyomorpanaszokhoz és szív problémákhoz vezet. Az tény, hogy a mértéktelen kávézás függőséghez vezet, amiről rendkívül nehéz leszokni. Aki sokat kávézik, és hirtelen abbahagyja fejfájásra, ingerlékenységre, kialvatlanságára vagy túlzott álmosságra panaszkodik.

Jó néhány tanulmányban olvashatjuk, hogy a rendszeres, napi egy csésze kávé segít a májbetegségek és a diabetes kialakulása elleni védekezésben. Illetve, ha valaki már cukorbeteg, a kávé közrejátszik a vércukorszint csökkentésében.

De miért vannak olykor teljesen eltérő vélemények a kávéról? A válaszban sokkal inkább az egyéni szervezet különbözőségében rejlik, semmint a kávé eltérő hatásaiban. Ugyanis létezik egy speciális gén, amely segítségével a szervezet hamar meg tud szabadulni a koffeintől és így a kávétól is. Akiben ez a gén aktív, az általában a kávé áldásos hatásairól számolhat be.

Ajánlott cikkek