WooCommerce számlázó összekötés

Ha gyorsan, egyszerűen és (automatizáltan?!) szeretnéd megoldani WooCommerce webáruházad számlázását, akkor az első és legfontosabb lépés a megfelelő számlázó kiválasztása, mely könnyen összeköthető és automatizálható a WooCommerce webshop rendszere. A webáruházak egyik feladata, hogy lehetőséget adjon az automatikus számlázásra, hiszen nyilván nem szeretnéd kézzel kiállítani a számlákat, másolgatni a vásárló adatait, majd pedig egyenként elküldeni a vásárlóidnak.

A WooCommerce ezt gyárilag nem tudja a törvényesen (a hazai szigorú szabályozás miatt), mivel minden országban eltérőek ezen a téren a szabályozások, előírások. Egyedi megoldásban kell gondolkodnunk? Szerencsére nem, ugyanis a webshop, e-commerce számlázásához van több kész ingyenes bővítmény, így akár többféle alternatíva közül is választhatsz, több eltérő számlázóhoz is.

Arra kiemelten ügyeljünk, hogy bármikor kaphat honlapunk egy ellenőrzést. Ha nem megfelelő és nem törvényes a webshopunk, akkor jelentős bírság lehet a vége. Ezért érdemes megbízható szakemberrel együttdolgozni amikor WooCommerce webáruház készítés, fejlesztés kerül sorra.

Van a hazai piacon több elérhető számlázó megoldás, melyekhez beköthetjük webáruházunk. Node melyikhez?

billingo

Billingo

A Billingo egy viszonylag fiatalabb hazai számlázó rendszer, amit folyamatosan bővítenek, fejlesztenek. 2020-ben több jelentős fejlesztés is történt és szép számmal nőtt a felhasználók száma. Webes alapú a működésének köszönhetően bárhol, bármikor használható (akár mobiltelefonról is), továbbá felülete könnyen kezelhető. Statisztikák generálására és a kiadások vezetésére is lehetőséget ad, ami miatt szintén nagyon lehet szeretni. A legjobb pedig az, hogy ingyenesen használható 250 ezer forint bevételig vagy 20 számla kiállításáig. Ha pedig hajlandó vagy havidíjat fizetni, akkor sem kell egetrengető összegeket kifizetned, cserébe viszont olyan extrákat kapsz, mint például a számlák ismétlődő kiállítása vagy a webáruházak bekötésének lehetősége.

Előnyök:

Bővítmény segítségével teljes mértékben automatizálhatod a webshopodban a számlázást. A plugintól függően lehetővé teszi, hogy egyszerre több számlatömböt is vezess (egy Billingo-s profillal, több webáruház számlázásának elkülítése a számlatömbökkel), de a fizetési módok és az áfa kódok automatikus szinkronizálását is meg tudod oldani. A számláidat le is töltheted a WordPress adminból, újra kiküldheti egy kattintásra a vásárlónak és fizikai formában is megőrizheted, ugyanis többféle formátumban exportálhatók, nyomtatók. Az is az előnyök sorát növeli, hogy van hivatalos plugin is a Billingo részéről a WooCommerce-hez. Ami még említendő, hogy lehet külön a könyvelőnek önnáló fiókot/hozzáférést biztosítani.

Hátrányok:

A rendszer hátránya, hogy kevés platformmal integrálható (jelenleg) és a WooCommerce-el is csak kettő pluginnal tudod megoldani az összekapcsolást. Az integrációhoz nem elég egy kattintás, kicsit összetettebb műveletet igényel. Továbbá néha az ügyfélszolgálat kicsit nehezen érti meg az egyes kéréseket és volt példa, hogy módosításokat eszközöltek a Billingo-n belül, csak erről a felhasználókat nem tájékoztatták.

Billingo WooCommerce bővítmények:

  • Woo Billingo Plus (https://hu.wordpress.org/plugins/woo-billingo-plus/)
  • Official Integration for Billingo (hivatalos plugin, https://hu.wordpress.org/plugins/billingo/)
szamlazz

Szamlazz.hu

A Számlázz.hu az egyik legsokoldalúbb számlázó rendszer és hazai viszonylatban már régebb óta a piacon van. Webes alapú, így ezt is bárhol, bármikor elérheted. Nagyon egyszerű, könnyen kezelhető admin felülete van (kicsit bonyolultabb csak mint az előző megoldás) és rengeteg funkciót el tudsz érni benne, illetve az extrák is rendelkezésedre állnak, ha hajlandó vagy fizetni értük az előfizetési díjat. Sok könyvelőprogrammal kompatibilis és a WooCommerce webshophoz is szuperül lehet használni, szintén van hivatalos bővítmény az összekötésre.

Előnyök:

A Számlázz.hu-val profin meg tudod oldani a számlázást. Papír alapú és e-számlát is ki tudsz állítani. A kapcsolódó bővítmény telepítése csupán néhány gombnyomás és máris használhatóvá válik. Honlapjukon részletes leírás található, mely adatokat kell megadni a WooCommerce webáruház számlázó bővítménybe.

Hátrányok:

Ha ezt a számlázó rendszert használod, akkor több bővítmény közül is választhatsz, de a legtöbb sajnos nem ingyenes. Bár az Integration for Szamlazz.hu használata díjtalan, de az alap verzió funkcionalitása meglehetősen korlátozott, a pro funkciókért itt is fizetni kell. Ha nem fizetsz érte, akkor az automata számla kiállítását sem tudod használni. A pro verzió viszont mindent tartalmaz, amire számlázáskor szükséged lehet. Az ügyfélszolgálat kicsit lassan intézi a dolgokat és hát, ami szintén hátránynak tekinthető, hogy az árai nem annyira barátaik mint a konkurenseké.

Szamlazz.hu WooCommerce bővítmények:

  • Integration for Szamlazz.hu & WooCommerce (https://hu.wordpress.org/plugins/integration-for-szamlazzhu-woocommerce/)

Ajánlott Cikk beállításhoz: Automatikus számlázás WooCommerce webáruházakban a számlázz.hu segítségével – https://wphu.org/egyeb/automatikus-szamlazas-woocommerce-webaruhazakban-a-szamlazz-hu-segitsegevel/

billzone

Billzone

A Billzone szintén egy sokak által használt számlázó rendszer, ami (előzőekhez hasonlóan) webes alapon működik. Bárhol, bármikor tudsz számlát kiállítani, nem csak otthon vagy az irodából. A felhasználói felülete igényes, könnyen használható. Az alap verzió is sok mindent tud, bár a lekérdezések, adatexportok és a komolyabb statisztikák eléréséhez pro (fizetős) verzió szükséges.

Előnyök:

Az illesztéshez szükséges plugin már a WooCommerce-hez is létezik, amihez egy beállítási varázsló is kapcsolódik a könnyebb telepítés és használat érdekében. A rendszer legnagyobb előnye a többi online számlázóhoz képest, hogy akár 30 felhasználót is hozzá lehet adni a rendszerhez. Emiatt a nagyobb cégek is előszeretettel használják. Ha elégnek érzed az alap verziót, akkor tulajdonképpen ingyen megoldást ad az automatikus számlázásra, ha mégis igényt tartasz az extrákra, akkor sem kell több ezer forintos havidíjat fizetni.

Hátrányok:

A hátrányok közé sorolható, hogy az ingyenes verzió lehetőségei korlátozottak, sok fontos funkció nem elérhető benne, ezeket a pro verzió tartalmazza. Többféle csomag közül választhatsz, az árak aszerint nőnek, hogy mennyi extrát kínálnak. Negatívum, hogy a saját pluginjük nem érhető el a WordPress hivatalos bővítménytárából, ami felvethet kérdéseket.

Bővítmény:

  • Billzone Ecommerce plugin (https://blog.billzone.eu/2020/03/10/megjelent-a-woocommerce-plugin/)

Clearadmin

A korábbaiktól eltérően nem web, hanem desktop alapú, ami azt jelenti, hogy arról a számítógépedről érheted el, ahol a program telepítve van. Mind közül ez a legolcsóbb megoldás, ugyanakkor megbízható szolgáltatásokat és sokféle modult nyújt a felhasználóknak. Ami miatt esetleg érdemes átgondolni, hogy ezt választod-e, az az, hogy nem mai darab, illetve a nem felhőalapú működésből eredően, ha bármikor hirtelen ki kell állítanod számlát, ezt nem tudod megoldani, csak arról az egy számítógépről, ahova telepítve van.

Előnyök:

A számlázó rendszer sok webshophoz hozzákapcsolható, melyek között a WooCommerce is szerepel. A rendszer lehetőséget ad a számlák tömeges kiállítására. A funkciókat (modulokat) úgy variálod és csak azokat vásárolod meg, amire úgy érzed szükséged lesz, nem kell a nem használt funkciókra költened. Ha még nem döntötted el, ezt szeretnéd-e használni, akkor a demo verziót ingyenesen letöltheted és kipróbálhatod.

Hátrányok:

A rendszer korszerűtlensége miatt egy egyszerű bővítménnyel nem tudod megoldani az összeköttetést. Az illesztés nem gombnyomásra történik, előbb át kell tanulmányozni a részletes technikai leírást. A funkciókat modulok biztosítják, melyeket egyesével tudod megvásárolni. A számlázó program honlapjáról lehet letölteni a Webáruház modult, ami nem olcsó. Bár csak egy egyszeri díjat kell kifizetni és a frissítések is ingyenesek ezt követően. Ha ezzel meg tudsz barátkozni, akkor még mindig ott van a desktop alapú működés, ami a rendszer egyik legnagyobb gyengesége korunkban. Plusz aktív internetkapcsolat hiányában nem fog megvalósulni a kötelező NAV adatszolgáltatás és a webáruházból sem tudja lekérni az adatokat a rendszer.

Link:

  • Clearadmin webáruház modul (https://www.clearadmin.hu/szamlazo_program_webaruhaz.php)

Összegzés

Ha csak az otthoni vagy a munkahelyi számítógépeden szeretnél számlát kiállítani és egy olcsó, alap megoldást keresel, akkor a régebbi típusú, karbantartott, de komótosan fejlesztett Clearadmin jó választás lehet.

Ha viszont automatizált, webes alapú számlázást szeretnél és az extrákra, fejlesztésekre is igényt tartasz, akkor inkább a Billingo, a Számlázz.hu vagy a Billzone mellett dönts. Az előbbi kettő messze a leggyakrabban igényelt számlázó WooCommerce webáruházhoz. Azonban mielőtt végleg elköteleződnél egyik vagy másik mellett, tájékozódj a lehetőségekről, funkciókról és persze a különféle díjakról, csomag árakról is.

Amennyiben problémába ütközünk, úgy inkább kérjük WordPress szakember, fejlesztő segítségét, mert egy kis kiadással megspórolhatunk egy jelentős bírságot is akár.

Ajánlott cikkek