Újévi hiedelmek

újév

Az újévhez és az új évhez sok hiedelem fűződik, minden országban és minden kultúrában. Nincs ez másképp Magyarországon sem. Általában véve, ilyenkor mindig nagy zajt és hangoskodást csaptak, mivel úgy vélték, hogy a zaj és a fény távol tartja a rosszat. Ilyenkor az a legjobb, ha az összes ajtót és ablakot kinyitjuk, hogy az óév kimehessen rajta, természetesen mindezt pontban éjfélkor kell megtenni.

Újév napján meg kell figyelni, hogy melyik órában milyen az idő és mi történik körülöttünk, mivel ebből lehet majd következtetni az év összes hónapjára. Jó jel, ha férfi az első vendég, mivel szerencsét és gazdagságot hoz a ház lakóira, a női vendég viszont távol kell tartani az első napon, mert szerencsétlenséget hoz.

Kiseperhetjük a szerencsénket

E napon ne vigyünk ki semmit a házból, és seperjünk, mert akkor kivisszük illetve kiseperjük a szerencsénket is. Ha veszekszünk, egész évben ezt fogjuk tenni. Ne kérjünk és ne adjunk kölcsön, mert akkor egész évben kölcsönre szorulunk majd. Ha valakitől kölcsönkértünk, mé Szilveszterkor adjuk vissza.

A babona az étkezéssel kapcsolatban is ellát minket tanácsokkal. Együnk lencsét, mert sok pénzünk lesz. halat viszont ne, mert elúszik a szerencsénk. Csak úgy, mint a baromfi, ami kikaparja a szerencsénket. A sertés viszont jó ötlet, hiszen szerencsét hoz. Együnk bőségesen, mert így egész évben lesz mit enni, és fogyasszunk bátran édességet hiszen így az egész évünk édes lesz. De legfőképpen: érezzük jól magunkat Szilveszterkor és pihenjünk egy jó nagyot Újév napján!

Ajánlott cikkek