Mi is pontosan a kalóriahiány?

kalóriahiány

Ha valaha is megpróbált lefogyni, akkor valószínűleg hallott arról, hogy kalóriahiányos állapotba kell lépnie. Ennek ellenére elgondolkodhat azon, hogy mi is valójában a kalóriahiány, mit tartalmaz és hogyan lehet ezt a legjobban elérni.

Ez a cikk elmagyaráz mindent, amit a kalóriahiányról tudni kell, hogyan befolyásolja a fogyást, és hogyan érheti el azt egészséges és tartós módon. Tehát kezdjük.

Mi az a kalóriahiány?

A kalóriák azok az energiaegységek, amelyeket ételből és italból kapunk. Ha kevesebb kalóriát fogyaszt, mint amennyit eléget, kalóriahiányt ér el, más néven kalóriahiánynak nevezik.

A naponta elégetett kalóriák – más néven elégetett kalóriák – a következő 3 összetevőt tartalmazzák:

  • Nyugalmi energiafelhasználás (RE) – ismertebb nevén az alapanyagcsere vagy a bazális anyagcsere, a REP a kalóriákat jelenti, amelyeket a szervezet nyugalomban eléget az életfenntartó funkciók, például a légzés, a vérkeringés és így tovább.
  • Az ételek termikus hatása – ide tartozik a kalória, amelyet a szervezet az élelmiszer megemésztésére, asszimilálására és metabolizálására fordít.
  • Az aktivitás termogenezise – ez az edzés során elfogyasztott kalóriákra és olyan tevékenységekre vonatkozik, mint a testmozgás és a házimunka.

Ha kevesebb kalóriával látja el szervezetét, mint amennyi a három összetevő fenntartásához szükséges, akkor kalóriahiányba lép. Ha ezt hosszú ideig következetesen végzi, súlycsökkenéshez vezet.

Ne feledje, hogy ennek az ellenkezője is igaz – ha rendszeresen több kalóriával látja el szervezetét, mint amennyi e funkciók fenntartásához szükséges, akkor a felesleges kalóriák állapotába kerül. Ez pedig a túlsúly és az elhízás kialakulásának előfeltétele.

Ajánlott cikkek