A spiritualitás nyomában Sri Lankán

Az életünkben rejlő potenciális lehetőségek kiaknázásához nem csupán a testi egészség, hanem a spirituális wellness is fontos, és mi lenne jobb módszer az egészség ezen aspektusának feltárására, mint egy spirituális utazás Sri Lankára, az Indiai-óceán gyöngyszemében.

De miért pont Sri Lanka?

A világon kevés olyan hely van, amely úgy egyesíti a trópusi erdők gazdagságát, a sivatagok hatalmasságát, a lágy homokos strandok luxusát és a spiritualitást, mint Sri Lanka. A szigeten számos vallás fonódik össze, ám a buddhizmus az, amelyben az ország komplex kultúrájának lényege rejlik. 

A Buddha tanításának középpontjában álló béke, vendégszeretet és önzetlenség Sri Lanka minden egyes lakóját áthatja. Továbbá a sziget egész területén a szemet gyönyörködtető kasajába öltözött szerzetesek által gondozott buddhista templomok, sztúpák százaival találkozhatunk, amelyek felkeresése hitbéli hovatartozástól függetlenül is egy emlékezetes élmény lehet. 

Sri Lanka legfőbb buddhista zarándokhelye a Srí Dalada Maligawa, vagy más néven a Szent fog ereklye temploma. A helyi szerzetesek naponta háromszor – hajnalban, délben és este – tartanak szertartásoka, szerdánként pedig jelképesen megmosdatják az ereklyét illatosított szentelt vízben és virágokban. Az előbbiről úgy tartják, hogy gyógyító ereje van, ezért a szertartások végén a szerzetesek a jelenlévők között szét szokták osztani. De ott van még a Sithulpawwa (= a csendes elme hegye) buddhista sziklatemplom is, amely elsősorban a bhakták istentiszteletének ad helyet, valamint a buddhista szerzetesek oktatásának központja.

Ádám-csúcs is egy csodás spirituális hely

Az Ádám-csúcsot ősidők óta tisztelet övezi, mivel a buddhisták szerint ez Buddha, a hinduk szerint pedig Siva lábnyoma. A zsidók és a keresztények viszont azért tekintenek rá szent helyként, mivel a hitük szerint Ádám a Paradicsomból való kiűzetése után itt lépett először a földre. A 2224 méter magas hegy tetején egyébként egy szentély található, amelynél napfelkeltekor a szerzetesek dobszóval és kagylókürt hangjával üdvözlik az új nap kezdetét. A lábnyomnak vélt mélyedést ugyan nem lehet látni, mert letakarták leplekkel, de az elénk táruló látvány mindenképpen megéri.

Ha részt veszünk egy spirituális utazáson Sri Lankán, akkor ezeket a dolgokat első kézből tapasztalhatjuk meg, és ez az élmény nagyban befolyásolja majd a személyiségünket is.

Ajánlott cikkek